In Nederland hebben we een talent ontwikkeld waar we stiekem best trots op zijn: zeuren. Het lijkt wel alsof we er een nationale sport van hebben gemaakt – van klagen over het weer tot mopperen over de NS, er is altijd wel iets om over te zaniken. Maar laten we eerlijk zijn, naast het feit dat het irritant kan zijn voor de mensen om je heen, kan zeuren ook behoorlijk wat schade aanrichten aan je eigen welzijn. Ziehier een komische blik op het effect van zeuren op verschillende aspecten van je gezondheid:

Humeur in de uitverkoop: Als je een ware meester in het klagen bent, dan weet je dat je humeur snel in de uitverkoop kan gaan. Voortdurend focussen op negatieve zaken kan ervoor zorgen dat je je als een chagrijnige kreeft voelt die vastzit in een te kleine emmer. Ík moet er niet aan denken…

Stress, stress, en nog meer stress: Klagen is als een abonnement op stress – je betaalt elke maand, maar krijgt er niets positiefs voor terug. Het kan ervoor zorgen dat je stressniveau door het dak schiet, met als bonus een extra portie slapeloze nachten en een permanente frons op je voorhoofd.

Relaties die op springen staan: Als je partner frequent klaagt en moppert, dan is het net alsof je een relatie hebt met een hangende wolk die altijd regen voorspelt. Niemand houdt ervan om constant in de regen te staan, dus verwacht niet dat je relaties lang zullen bloeien als je voortdurend in de klaagmodus zit.

Geen veerkracht, maar een elastiekje dat knapt: Als je voortdurend klaagt, dan ben je als een elastiekje dat steeds verder uitrekt tot het uiteindelijk knapt. In plaats van veerkrachtig te zijn, loop je het risico om te eindigen als een verschrompeld elastiek die zijn elasticiteit verloren heeft. Zie je het voor je?

Dus laten we proberen om ons klaag abonnement op te zeggen en in plaats daarvan een abonnement te nemen op geluk en positiviteit. Natuurlijk is het ook wijs om realistisch te zijn en kan het écht geen kwaad als je heel af en toe klaagt of zeurt. Maak er een mooi eenpansgerecht van en wees terughoudend met het “zeursausflesje”. 🍲😊